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SECTION 5310 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
The following list of questions have been received by Commission staff in previous years and are provided 
to assist applicants with their Section 5310 applications. The questions are categorized for convenience. 
Please note that these FAQs are not a substitute for reviewing the FTA Circular 9070-1G, the Program 
Management Plan, or the application guidelines provided by the Commission and WisDOT. 
 
 
Section 5310 Application 
 
Q: If my agency coordinates services in multiple counties, should I reference needs and strategies from all 
of those counties? 
 

A. You should fill out the Coordination section by selecting the County with the most service as your 
first choice. You can then list additional County coordination plans ordered by the amount of service 
provided in each county. The needs/strategies box should list the needs/strategies by County in the 
same order. These plans were updated in 2021 and the current list of needs and strategies should 
be referenced. 
 

Q: If an agency is affiliated with multiple senior housing/care facilities and uses vehicles for these properties, 
does the agency need to complete more than one application? 
 

A. In cases where the agency will be owning and managing the vehicles, only one application would 
be needed. The application would not be based on the number of facilities served. 

 
Q: How are a continuing project and a new vehicle project defined? After determining which project I have, 
how should the Number of One-way Trips table in the Project Deliverables tab be completed? 
 

A. A continuing project is defined as replacing a vehicle that was purchased with Section 5310 funds 
with a new vehicle that is also purchased through the Section 5310 program. A new vehicle project 
is defined as applying for a new vehicle through Section 5310 that would either replace a vehicle 
that was not purchased with Section 5310 funds or is an additional vehicle being added to the 
agency’s existing fleet. 
 
For a continuing project, two tables are provided based on the year of the vehicle request. For 2025 
or Either Year requests, passenger trips for 2022 and 2023, anticipated current year trips (an 
estimate for 2024), and projected trips for the first full year of operation should be filled in the table. 
For a 2026 request, passenger trips for 2023, anticipated current year trips (an estimate for 2024), 
and projections for 2025 and 2026 should be filled in the second table. 
 
For a new vehicle project, only a projected number of trips for the first full year of operation of the 
vehicle based on year of request needs to be completed.  

 
Q: When filling in the Number of One-way Trips table for our vehicle project in the Project Deliverables tab, 
should the actual number of one-way trips for all of our current vehicles be entered or should I just enter 
in the actual number of one-way trips for the vehicles that are being requested in this application? Do I 
need to break out the number of rides per vehicle? 
 

http://www.sewrpc.org/SEWRPC/Transportation/HumanServicesTransportationCoordination.htm
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A. The table should be filled in with the number of one-way trips provided with the vehicles being 
requested. Combining the number of trips for the requested vehicles is sufficient and does not need 
to be broken down by vehicle. 

 
Q: In the Vehicle Request tab, when selecting two or more of the same vehicle type, how should I enter in 
the columns for hours, miles, and passengers per year? 
 

A. For two vehicles of the same type, the overall totals for the projected hours, miles, and passengers 
are sufficient. There is no need to break down the numbers by vehicle. 

 
Q: How can I provide tables that support my written responses for the various project types? 
 

A. If using tables as part of the written responses, applicants should email the tables as part of a Word 
document and label them as Table 1, Table 2, etc. In the written response in the application, the 
tables should be referenced with those table numbers as part of the narrative. 

 
Q: Can an organization’s Civil Rights Compliance Plan serve as an equivalent plan to the Equal Employment 
Opportunity (EEO) Plan requirement? 
 

A. Yes, the Civil Rights Compliance Plan meets the relevant equivalency requirements for an EEO Plan. 
 
 
Agency Coordination 
 
Q: Can two or more non-profit agencies collaborate on and submit a shared Section 5310 vehicle 
application?  
 

A. The Wisconsin Department of Transportation (WisDOT) strongly discourages joint 5310 vehicle 
applications, as stated in their vehicle application guidelines document. There should only be one 
single applicant for any vehicle grant application since the applicant is considered the grantee and 
is recognized as the owner of the vehicle with responsibility for all of the reporting and inspection 
requirements. 
 

Q:  Can two or more non-profit agencies collaborate on and submit a shared Section 5310 mobility 
management application?  
 

A. For mobility management applications, a shared application could be submitted with one applicant 
identified as the primary recipient. The applicants must demonstrate how the collaboration 
enhances transportation access and how the agencies’ mobility managers will coordinate.  

 
 
Federal Certifications and Assurances 
 
Q: Does A-18 – Alcohol and Controlled Substances Testing only apply to applicants who own commercial 
motor vehicles and who employ drivers with CDLs? 
 

http://wisconsindot.gov/Pages/doing-bus/local-gov/astnce-pgms/transit/enhanced-mob.aspx
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A. Yes, Section 5310 subrecipients with vehicles that do not meet the definition of a commercial motor 
vehicle (by weight or capacity) and do not have drivers with CDLs are exempt from drug and alcohol 
testing. 

 
 
Project Eligibility 
 
Q: What are the boundaries of the Milwaukee Urbanized Area and how do I know if my project is eligible 
for consideration by the Commission? 
 

A. Private, non-profit organizations and state and local government agencies that provide 
transportation services to seniors and people with disabilities within the Milwaukee Urbanized 
Area (MUA) can submit an application for Section 5310 funding.  
 
Starting with the 2025-2026 funding cycle, applicants for vehicle, operating, or non-vehicle 
capital projects will be required to demonstrate that their project primarily serves seniors and 
people with disabilities residing within the Milwaukee urbanized area by providing information 
such as customers’ home zip codes and/or municipality.  
 
The evaluation criteria requires that at least 55 percent of project customers reside within the 
Milwaukee urbanized area. If fewer than 55 percent of the project’s customers reside in the 
Milwaukee urbanized area, the applicant should apply through the WisDOT application process. 
The threshold of 55 percent was determined by calculating the average percentage of seniors and 
people with disabilities within each of the four counties that are within the Milwaukee urbanized 
area. Applicants who submit projects to the Commission that are determined to be primarily 
outside the Milwaukee urbanized area boundary will be informed about needing to apply to 
WisDOT. 
 
Mobility management projects will be required to demonstrate how the project will enhance 
transportation access in the Milwaukee urbanized area for populations beyond those served by 
one agency or organization within a community, and how your agency will coordinate with other 
mobility managers within the Milwaukee urbanized area.  
 
 

Q: Can I apply for a vehicle that is not part of the WisDOT vehicle list? If I am eligible to apply, what is the 
process for procuring another type of vehicle? 
 

A. Yes, but the vehicle or your agency’s vehicle fleet must meet one of the following conditions:  
o If the vehicle you are applying for is capable of meeting ADA requirements, including being 

accessible for wheelchairs, you may apply for it. 
o If the vehicle is not accessible, the Section 5310 program requires that your agency must 

have an accessible vehicle in its fleet. If there are no accessible vehicles in your agency’s 
fleet, you would not be eligible to apply for a non-accessible vehicle. If you do have an 
accessible vehicle, you need to complete the Certification of Equivalent Service form (see 
Appendix D of the Application Guidelines) to indicate you have a means of providing 
equivalent service. This certification would need to be submitted with your application 
materials. 

https://sewrpc1.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=7befb97b37ad4bd7a3f5d658a37db137
https://sewrpc1.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=7befb97b37ad4bd7a3f5d658a37db137
https://wisconsindot.gov/Pages/doing-bus/local-gov/astnce-pgms/transit/enhanced-mob.aspx
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If you meet one of the conditions above, you have the option to apply for a vehicle that is not 
included in the WisDOT vehicle procurement list. An applicant would be required to go through 
their own Federal procurement for the vehicle. They would also need to follow the process and 
requirements as described in the WisDOT toolkit for small purchases available here: 
 
http://wisconsindot.gov/Pages/doing-bus/local-gov/astnce-pgms/transit/procure.aspx 
 
Applying for another type of vehicle would require several steps on the part of the applicant, 
including but not limited to an independent cost estimate, requesting quotes from vendors, and 
filling out the applicable documents in the appendices as described in the online toolkit. 

 
Q: Are customer service and driver training eligible for Section 5310 funding? 
 

A. While it is understood that the training for drivers and improving customer service is important to 
clients, these types of training are not eligible under the Section 5310 program as mobility 
management, operating, or non-vehicle capital projects. Mobility management is intended to build 
coordination among providers as well as for getting travel information out to seniors and people 
with disabilities. Operating projects focus on funding driver expenses and implementing volunteer 
driver programs. Non-vehicle capital projects include purchasing equipment for accessible vehicles 
and constructing accessibility improvements at bus stops.  

 
Q: Do I need to have an accessible vehicle in my fleet to be eligible to receive Section 5310 funding for an 
Operating or Mobility Management project? 
 

A. It is not a requirement to have an accessible vehicle in your fleet to apply for Section 5310 funding 
for an Operating or Mobility Management Project (the response above for Vehicle projects). 
However, the Public Transit – Human Services Transportation Plans include a strategy to acquire 
new accessible vehicles to address cross-County transportation for seniors and people with 
disabilities. Therefore, for an application to be competitive, it is recommended that applicants 
consider acquiring an accessible vehicle to address a strategy within the locally developed 
coordinated public transit – human services transportation plans. 
 

 
Sample Grant Agreements 
 
Q: Where can I obtain a copy of the sample grant agreements which outline all the reporting and Federal 
requirements, as noted under Section IV Grantee Responsibilities in the Section 5310 Application 
Guidelines?  
 

A. The agreements for vehicle projects and for mobility management and operating projects are 
available by contacting one of the Southeastern Wisconsin Regional Planning Commission Section 
5310 program managers (Xylia Rueda – xrueda@sewrpc.org or Jennifer Sarnecki – 
jsarnecki@sewrpc.org).  

 
 
 
 
 

http://wisconsindot.gov/Pages/doing-bus/local-gov/astnce-pgms/transit/procure.aspx
mailto:xrueda@sewrpc.org
mailto:jsarnecki@sewrpc.org


5 
 

Vehicle Floor Plans 
 
Q: Is there a place where I can view the floor plans (i.e. interior layouts), vehicle specifications, and pictures 
of the vehicles included in the Section 5310 vehicle list? 
 

A. You can view vehicle floor plans, specifications, and pictures on the Human Service Vehicle 
procurement page on the WisDOT website by downloading the “Required Certifications for Bid” 
.zip files at: 
 
http://wisconsindot.gov/Pages/doing-bus/local-gov/astnce-pgms/transit/procure-hsv.aspx 
 
Under the Required Certifications for Bid section, there are .zip files for each vehicle type. Upon 
opening the .zip files, the .pdf documents with Line Item in the title will show the floorplans. WisDOT 
has indicated that there is an opportunity for successful recipients to work with the vendor to 
develop a specific floorplan for a vehicle, although the recipient would need to pay the vendor for 
any additional upgrades or changes to the vehicle. 

 
 
Project Awards and Changes 
 
Q: If awarded a vehicle, what is the estimated timeline for receiving the vehicle? 

 
A. Vehicles that are awarded to successful applicants are expected to be received in the summer of 

2025 or 2026, depending on the requested year for the vehicle. However, given current supply 
chain issues, there may be delays in vehicle procurement. Milwaukee County is responsible for 
working with successful applicants on the procurement of the vehicle. If you are a successful 
applicant, you would be contacted by the County on the steps needed for procuring the vehicle. 

 
Q: We need to update our awarded project. How do we proceed? 

 
A. If the subrecipient requires a change to the project, please contact Commission staff to determine 

how to address the change. Since most changes are unique to each situation, subrecipients 
should be prepared to submit a formal letter to Commission staff that describes the reason for 
the change request, the potential budget impact, and how the change could impact the provision 
of service as awarded.  

 
 
Application Requests 
 
Q. Can we request previously submitted application materials from other applicants? 
 

A. Application materials, including evaluation summaries, may be requested by the public or others. 
Commission staff, in consultation with Milwaukee County, will make materials available upon 
request. 

 
 
 
 

http://wisconsindot.gov/Pages/doing-bus/local-gov/astnce-pgms/transit/procure-hsv.aspx
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Public Notices 
 
Q: How many days does my public notice need to be published in a local paper and how long is the 
public comment period? 
 

A. All applicants applying for any type of project under the Section 5310 program must publish a 
public notice in the most widely circulated newspaper in the proposed service area. It is advisable 
that the notice be published for five days but at a minimum it should be published in the local 
paper once. The notice must allow for at least 14 calendar days of public comment from the 
publishing date on the proposed project (see Appendix B of the application guidelines for more 
information).   

 
*   *   * 
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